APUA Květen 2024

Přehled plánovaných vzdělávacích aktivit Asociace pracovníků univerzit na květen 2024

Etika a legislativa AI: Navigace v digitálním světě
Webinář vás provede základními otázkami a výzvami, které AI přináší v akademickém prostředí i mimo něj, odhalí etické principy a právní dilemata spojená s jejím využíváním a nabídne přehled současných trendů a online nástrojů dostupných pro vaši práci.
02.05.2024 – online

SETKÁNÍ VEDOUCÍCH PERSONALISTŮ VYSOKÝCH ŠKOL
První den setkání se budeme zabývat Zákoníkem práce v roce 2024. Ministerstvo práce a sociálních věcí oznámilo, že připravuje tzv. flexibilní novelu zákoníku práce, jejíž návrh by měl být v době konání školení již znám. V první části školení se proto budeme věnovat hlavním bodům této novely, mezi něž by podle informací dostupných v tuto chvíli mělo patřit zavedení výpovědi bez udání důvodu, změny v oblasti rozvrhování pracovní doby, plánování dovolených aj. V druhé části školení se budeme věnovat oblíbeným tématům, k nimž v pracovním právu vzniká v praxi nejvíce otázek – pracovnělékařské prohlídky a lékařské posudky, pracovní doba a doby odpočinku a práce z domova. Druhý den získáte praktické inspirace, jak efektivně realizovat výběr zaměstnanců, resp. výběrový / behaviorální / rozhovor s cílem vybrat na  obsazovanou pracovní  pozici  „nejvhodnějšího“ kandidáta a jak vést následně přijímací rozhovor.
14.-15. 5. 2024 – Mikulov

SETKÁNÍ OFFICE MANAŽERŮ VYSOKÝCH ŠKOL
Druhé dvoudenní setkání profesní skupiny Office manažerů vysokých škol pořádané za účelem vzdělávání, sdílení zkušeností a navazování nových kontaktů. První den setkání se Jana Ondříčková zaměří na dobu turbulentních změna a jak brát změnu jako příležitost, work-life balance nebo řešení konfliktů v praxi. Druhý den setkání probereme hlavní rysy moderní písemné komunikace, a to z hlediska komunikačního, stylistického, pravopisného a formálního. Budeme se věnovat různým druhům písemností (dopis, mail, zpráva, žádost aj.). Zvláště se zaměříme na jevy, v nichž se často chybuje nebo jejichž užívání prochází v poslední době nějakou proměnou. V rámci doprovodného programu navštívíme školní jaderný reaktor ČVUT v Praze.
15.-16. 5. 2024 – Praha

Excel – úroveň 1: Chybí mi pevný základ
Základní funkcionality programu Excel přehledně od začátku až po těžší vzorce a výpočty. Seminář je koncipovaný od základů až po složitější úkoly tak, aby na sebe jednotlivé příklady navazovaly a vycházely logicky jeden z druhého.
21.-22. 5. 2024 – Brno

Právní úprava pobytu zahraničních studentů v České republice a související otázky
Lektor se bude věnovat zejména pobytovým režimům cizinců ze třetích zemí, studentům pocházejícím z Ukrajiny a jejich pobytovým možnostem, nejčastějším situacím, do kterých se zahraniční studenti dostávají a jakým způsobem komunikovat a řešit případné problémy s Odborem azylové a migrační politiky. Zaměří se i na problematiku zneužívání potvrzení o studiu a dokladů o přijetí ke studiu pouze za účelem získání oprávnění k pobytu.
21.05.2024 – online

Zvládání konfliktních situací
Webinář je určen manažerům, vedoucím pracovníkům a všem, kteří chtějí rozvíjet svoje dovednosti zvládat konfliktní situace. Po absolvování budete znát typy konfliktů a jich vzájemné ovlivňování, umět reflektovat svoji individuální aktuální dispozici k chování v konfliktu, vědět, jak postupovat jako účastník konfliktu, případně jako prostředník jeho řešení.
24.05.2024 – online

Základy občanského práva
Cílem webináře je seznámit posluchače se základními instituty smluvního práva a vysvětlit na konkrétních příkladech, jak vykládat a aplikovat jednotlivá ustanovení. Pro absolvování kurzu není zapotřebí předchozí znalost práva, kurz je koncipován jako otevřený všem posluchačům. Posluchači se seznámí s postupem uzavírání smluv a na případových studiích porozumí základním institutům smluvního práva. Posluchači se dále seznámí se základními smluvními typy dle občanského zákoníku. Zvláštní pozornost bude věnována smlouvám o převodech nemovitostí včetně související problematiky věcných práv.
28.05.2024 – online

Umělá inteligence – základy
Webinář poskytuje komplexní úvod do oblasti umělé inteligence (AI), zahrnující vysvětlení klíčových pojmů. Účastníci budou seznámeni s širokým spektrem AI nástrojů (představení zdarma dostupných platforem), včetně nejrozšířenějšího ChatGPT 3.5, stejně jako s Google Bard, Bing a Meta. Průběh webináře zahrnuje praktické ukázky komunikace s ChatGPT a vhodného používání termínu „Prompt.“ Účastníci také experimentují s generováním obrázků pomocí AI a vyzkouší si tuto technologii sami s pomocí Dall-E (a dozví se také něco o nástroji Midjourney). Závěrečná část webináře se věnuje etickým a právním otázkám spojeným s používáním umělé inteligence, poskytující účastníkům podrobný pohled na základní principy AI a klíčové aspekty, které je nutné vzít v úvahu při práci s touto inovativní technologií.
31.05.2024 – online