APUA Duben 2024

Přehled plánovaných vzdělávacích aktivit Asociace pracovníků univerzit na duben 2024


SETKÁNÍ VEDOUCÍCH EKONOMŮ VYSOKÝCH ŠKOL
Pravidelné Setkání vedoucích ekonomů vysokých škol bude tentokrát zaměřené na dlouhodobý majetek a novinky v oblasti DPH v roce 2024.
03.-04.4.2024 – Ostravice

Excel – užitečné nástroje a funkce
Webinář Excel – užitečné nástroje a funkce Vás provede problematikou kontingenčních tabulek, víceúrovňovým řazením, filtrováním dle formátu, prací s textovými řetězci – funkce Concatenate a prací se znakem ampersand „&“, prací ve skupině listů, rozdělením do více oken nebo ukotvením příček.
05. 04.2024 – online

SETKÁNÍ ODDĚLENÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK VYSOKÝCH ŠKOL
Dvoudenní setkání oddělení veřejných zakázek vysokých škol. Odborným programem Vás provedou Ing. Martin Vyklický a Mgr. Martin Hadaš, LL.M. Samozřejmě bude ponechán dostatek času pro Vaši vzájemnou diskuzi. Budeme rádi za všechny Vaše dotazy i diskuzní příspěvky. Program bude navazovat na aktuální problematiku a témata z minulého setkání. Bude přizpůsoben dle Vašich zaslaných námětů.
09.-10.04.2024 – Olomouc

Česká interpunkce
Webinář vykládá pravidla české interpunkce jako jednu z nejobtížnějších oblastí českého pravopisu, v níž pociťují mnozí pisatelé nejistotu. Věnuje se zejména náležitému užívání čárek ve větách a souvětích a také užívání ostatních interpunkčních znamének (středníku, pomlčky, dvojtečky, tečky, trojtečky, závorek, lomítka aj.).
12.04.2024 – online

SETKÁNÍ TAJEMNÍKŮ VYSOKÝCH ŠKOL
První den setkání bude odborný program vyhrazen novelizacím zákoníku práce a konsolidačnímu balíčku, který je schválený, ale pravidla pro DPP a DPČ se budou upravovat. Část programu bude věnována tématu postavení vedoucího zaměstnance. Druhý den setkání vystoupí pan rektor Vysokého učení technického v Brně s tématy financování vysokých škol a fakult, hospodaření VVŠ, tvorba rozpočtu VVŠ a fakult a  rozdělování finančních prostředků MŠMT.
16.-17.04.2024 – Brno

Google Analytics 4 a Výkonnostní marketing
Sledujete pouze návštěvnost vašeho webu a jiné důležité metriky vám unikají, nebo se v jejich interpretaci ztrácíte? Hledáte hlubší pochopení webové analytiky Google Analytics 4, čísel, dat i grafů? Chtěli byste se blíže seznámit s možnostmi výkonnostního marketingu? Možná už jste o něm také slyšeli. Je to marketing zaměřený na výkon a jeho ideálním cílem jsou konverze (tj. odeslané objednávky či poptávky). Na rozdíl od marketingu zaměřeného na značku (brand marketingu) se dá lépe měřit. Na tomto webináři se blíže podíváme na nejvýznamnější metriky v Google Analytics 4. Ukážu vám, jak je vhodně interpretovat a dávat do kontextu, abyste se mohli dle nich lépe rozhodovat. Některé metriky mají trošku jiný význam, než se na první pohled může zdát.
17.04.2024 – online

Konsolidační balíček pohledem PaM
Konsolidační balíček přináší poměrně zásadní změny personální a mzdové agendy. Ubývají některé typy slev na dani a odečitatelné položky nezdanitelného základu daně, ruší se podpora většiny benefitů, přeorávají se pravidla účasti na nemocenském a ostatních pojistných u DPP a celá řada dalších záležitostí. Vše si představíme v praktických příkladech a animacích, aby vše bylo co nejsnáze pochopitelné.
19.04.2024 – online

Základy účetnictví v prostředí VVŠ – 1. část
Základy účetnictví se zaměřením na specifika veřejných vysokých škol. Webinář je určen pro projektové manažery a další osoby, které přichází do kontaktu s účetnictvím a všechny ty, kteří chtějí dobře rozumět ekonomické stránce svého pracoviště. Webinář není určen pro účetní a ekonomy.
22.04.2024 – online

Excel – úroveň 2: Mám pevný základ a chci stavět dál
Seminář pro ty, kteří s Excelem pracují a mají pevné základy  (znají formátování, obecné principy tvorby funkcí, funkce KDYŽ(), absolutní odkazování, atd.).
22.-23.04.2024 – Brno

Projektové a finanční řízení napříč projekty OP VVV a OP JAK
Hlavními tématy jsou plánování, harmonogram, cash flow, rizika, vnitřní kontrolní systém, ukončení projektu a jeho cíle a výstupy. Dále se budeme věnovat novinkám a rizikovým oblastem v Operačním programu Jan Amos Komenský i s ohledem na zjednodušené metody vykazování, změny v EU a pohled Evropské komise na některá témata. V neposlední řadě bude webinář zaměřen na praktické příklady a tzv. „good practice“, z velkých a komplexních projektů Operačního programu výzkum, vývoj a vzdělávání tak, aby se předešlo případným zjištěním ze strany nejen subjektů implementační struktury Evropských fondů (Řídicí orgán, Auditní orgán, Evropský účetní dvůr, Evropské komise, atd.), ale i orgánů státní správy (finanční úřady, Úřad na ochranu hospodářské soutěže, apod.) a realizace byla úspěšná.
23.04.2024 – online

SETKÁNÍ STUDIJNÍCH ODDĚLENÍ VYSOKÝCH ŠKOL
První den se zaměříme na praktickou aplikaci správního řádu v rámci rozhodování o právech a povinnostech studentů, na zvláštní povahu tohoto rozhodování a jeho zvláštní úpravu v zákoně o vysokých školách a vztahu této úpravy ke Správnímu řádu. Získáte ucelený přehled o procesu od okamžiku jeho zahájení až po vydání rozhodnutí a případným opravným prostředkům. Na konkrétních příkladech probereme nejčastější ale i specifické otázky každodenní praxe studijních referentů, na které Správní řád může, resp. by měl odpovědět. Druhý den Vám lektor představí novelu zákona o vysokých školách, aktuální judikaturu ve věcech rozhodování o právech a povinnostech studentů a zaměří se také na téma ukončení studia, ukončení pro nesplnění povinností, přestupy studentů, přerušení studia.
23.-24.04.2024 – Lednice

Diskriminace na pracovišti
Ke klíčovým povinnostem zaměstnavatelů patří mimo jiné zajišťovat rovné zacházení a dodržovat zákaz diskriminace mezi zaměstnanci. K pojmu diskriminace se však váže mnoho předsudků a nepochopení.  Cílem webináře je poskytnout právní výklad této problematiky zaměřený na povinnosti zaměstnavatele a na praktických příkladech ukázat, jak řešit problematické otázky spojené s nerovným zacházením na pracovišti. Posluchači webináře se seznámí se specifiky řešení diskriminačních sporů před soudem a prokazováním diskriminace. Webinář je velmi prakticky orientovaný a zahrnuje řešení konkrétních případových studií. Je vhodný zejména pro vedoucí zaměstnance a pracovníky personálních oddělení.
26.04.2024 – online